Zayıflamak için 5 Altın Kural!
Hayattan nefret etmeden kilo vermek istiyorsan okumaya devam et. Her Pazartesi başlanılan ve Salı günü bırakılan diyetler! Çoğu kişi “zayıflamak için yapmam gerekenler” şeklinde arama motorunda arattı.
Zayıflamak için birbirinden farklı diyetler, fiziksel aktivite programları, takviye edici gıdalar ve daha niceleri… Zayıflamak için bu çeşitlilik gün geçtikçe daha da artıyor. “Hangi diyeti uygulasam, hangi fiziksel aktiviteyi yapsam” diye kafası karışıyor günümüz insanlarının.
Aslında tüm bu karmaşık çeşitliliğin altında “zayıflamak için 5 altın kural” yatıyor. Unutma en iyi diyet programı uygulayabildiğin diyettir. Öncelikle zayıflama sürecini eğlenceli ve zahmetsiz hale getirmek için bu 5 altın kuralı yaşam tarzı haline getirilmesi gerek.
1- Hızlı Zayıflamak İçin Gerçekçi Hedefler Belirle!
Bir söz var “Bugün nerede olduğunu bilirsen, böylece olmak istediğin yere nasıl ulaşacağını da bilirsin”. Öncelikle nerede olduğunu bilmek için Beden Kitle İndeksini(BKİ) öğrenmelisin. BKİ, ideal kiloda olup olmadığını gösteren bir hesaplama yöntemidir. Beden kitle indeksini hesaplarken kilonu, boyunun karesine bölünmesi ile hesaplamalısın. Çıkan sonucu 5 kategoride değerlendirilir;
10 – 18,15 = Zayıf
18,5 – 25 = Sağlıklı
25 – 30 = Kilolu
30 – 40 = Şişman
40 – 60 = Aşırı Şişman
Bir örnek yapalım; kilosu 70, boyu 1.73 m olan birinin BKİ’ ini hesaplayalım.
105/1.73×1.73= 35
Hesapladığımız kişinin kilosu “şişman” kategorisinde. BKİ hesaplamanı yaptıktan sonra kendine kısa hedefler koymalısın. Mesela “Ayda 2 kilo vermeme yardımcı olacak yaşam tarzı değişiklikleri yapacağım” gibi kısa vadeli hedeflerle başarıya ulaşın. Kısa vadeli hedefler daha ulaşılabilir, görünebilir ve seni uzun vadeli hedeflerine yaklaştırır.
2. Ne kadar Ve Neden Yediğini Anlamalısın
Neyi, ne kadar ve ne zaman yediğini anlamak için bir yemek günlüğü veya takip uygulaması kullanmalısın. Takip uygulamalarında özellikle kalori hesaplaması yapanları kullanmak seni motive edecek ve hatta çok kalorili şeyleri yemekten vazgeçmeni sağlayacaktır.
Böylece diyet listene uymakta zorlanmayacaksın. Hedeflerine ulaşmak için yeme alışkanlıklarına dikkat etmelisin, engellerini ve yemek yerken ürettiğin mazeretlerin farkında olmak hedeflerine ulaşmada sana yardımcı olacaktır. Unutma, mazeret üreterek kandırdığın kişi kendinsin.
3- Porsiyon Boyutlarını Küçült
Kilo problemi yaşayan insanların genel özelliği önlerindeki yemeğin hepsini yemektir. Eğer hepsini değil de ihtiyacın olanı yersen zayıflamak daha kolay olur.
Mesela diyetinin ilk haftası porsiyonunu ¼ küçült, sonraki hafta ½ azaltabilirsin bu ölçüyü kendine göre belirlemelisin. Yemek yediğin tabağın boyutunu daha küçük tercih etmek de porsiyon küçültme yöntemlerinden biridir aynı zamanda.
4- Hızlı Kilo Vermek İçin Akıllı Seçimler Yapmalısın
Zayıflayacaksın diye sevdiğin tüm yiyeceklerden vazgeçmek zorunda değilsin. Bunun yerine diyet listeni akıllı yiyecek seçimleri ve basit ikameler yaparak düzenleyebilirsin.
Örneğin tatlı seviyorsan ve vazgeçilmez bir öğününün ise şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlıları tercih etmelisin. Ekmek yemeden asla doymuyorum diyenlerdensen eğer kepekli ekmek yemeyi tercih edebilirsin.
Aynı zamanda sağlıklı atıştırmalıkları, meyve, sebze ve kepekli tahılları öğününe dahil ederek gün içinde az şey yiyerek uzun süre tok kalmayı keşfetmelisin.
5- Fiziksel Olarak Aktif Olun
Fiziksel aktivite, yürümek gibi kalp atış hızını artıran her şeydir. Haftada en az 150 dakika orta düzeyde aktivite yapmayı ve günde en az 10.000 adım atmayı hedeflemelisin.
Telefonuna adımlarını sayan uygulamalardan birini indir ve hemen gün içindeki aktivite düzeyini gör. Rutin olarak yaptığın işlerini yaparken de fiziksel aktivite düzeyini de arttırabilirsin.
Mutfakta yemek yaparken bir müzik aç ve yemeğini karıştırırken dans et, kahveni oturarak değil ayakta durarak iç, asansör kullanmayı onun yerine merdivenleri kullan, kısa mesafelerde motorlu taşıtları kullanma, yürüyerek ya da bisiklet ile de gidebilirsin. Aslında işin özü ne kadar çok hareket edersen, fiziksel aktivite düzeyinde o kadar artar.
Tüm maddelerin özünde unutmaman gereken bir şey var bu işten zevk alarak zayıflaman, zayıflamayı eğlenceli hale getirmen. Özellikle kronik hastalığın varsa, hızlı zayıflatan diyeti listesi için bir diyetisyen ile bu süreci yönetmek her zaman daha sağlıklı olacaktır.