İçinde Türklerin Olduğu 10 Oyun

 Türkler olarak herhalde milletinin en çok seven halklardan biriyiz. Kendimizle alakalı olan en ufak bir şeyle bile gururlanmaya meyilliyiz. Filmlerde hatta ne filmi Youtube’ta herhangi bir yabancı videoda bile bizle alakalı bir şey söylenince içimiz bir hoş olur. 

Daha fazla oyun haberleri için bizi takipte kalın. Hal böyle olunca oyun severlerimiz de Türklerle alakalı şeylerin bulunduğu oyunları el üstünde tutmaya meyillidir hep. İşte bu yazıda içinde Türklerin bulunduğu 10 oyun listelenip ardından bu oyunlar açıklanacaktır. Bu listelemeyi yapılırken Türk yapımları dışarıda bırakılmıştır. İçinde Türklerin olduğu 10 oyun şöyledir:

  1. Assasin’s Creed Revolutıon
  2. Uncharted 2
  3. Splinter Cell Blaclist
  4. Battlefield 1
  5. Driver 3
  6. Dying Light
  7. Call of Duty Black Ops Cold War
  8. Europa Universales 4
  9. Hearts of İron 4
  10. Total War Attila

Ayrıca oyunları indirmek istiyorsanız web sitemizi kullanabilirsiniz.

Assasin’s Creed Revolutıon

 Bazılarının hala favori serisi olan, bazıları içinde yapımcı firmanın artık serinin suyunu çıkartması dolayısıyla kabak tadı veren Assasins Creed serisi çıkışından buyana sayısız oyunuyla yapımcısına milyonlar kazandırmış bir seridir. Her ne kadar ilk zamanlarındaki ağırlığının çoğunu kaybetse de sadık oyuncuları hala mevcuttur.

 İşte bu gizlilik oyunu serisinin Assasin’s Creed Revolution oyununda yapımcı ekip bizi İstanbul’a götürmüştü. Bu zamanın İstanbul’u o zamanın Dersaadet’i ilk defa bir oyunda bu kadar büyük çaplı bir şekilde karşımıza çıkmıştı. Kanuni ve Yavuz gibi padişahlarımızı da gördüğümüz oyun hiç şüphesiz içinde Türklerin olduğu 10 oyun listesine girmeyi hak ediyor.

 Şehrin çok boğucu bir atmosfere sahip olması ve şehrin sanki İstanbul değil de o zamanın herhangi bir arap şehrini andırması bazıları için rahatsız edici olsa da oyun Türkiye’de de çok sevildi.

 İkinci oyunla başlayan üçlemenin sonuncu oyunu olan Assasin’s Creed Revolution nostalji yapmak isteyenlerin ve kötü sisteme sahip olanların kesinlikle denemesi gereken bir yapımdır.

Uncharted 2

Playstation özel oyunları arasında belki de en çok bilinen adeta demirbaş bir seridir. Uncharted serisi. Bu birinci şahıs nişancı- aksiyon serisi bizi ikinci oyununda bizi İstanbul’da bir maceranın ortasına atıyor. Ana karakterimizin bazı yerlerde Türk polisinin de eline düştüğü oyunun maalesef bizim için iyi bir imaj oluşturduğu söylenemez. 

Oyun İstanbul’u tam bir oryantel şehir olarak tasvir ederken içinde yaşayan insanları da aşırı esmer olarak tasarlamıştır. Seslendirmeler ise tam evlere şenliktir.

 Çoğu insan sanki Türkçe konuşmuyor da birileri onun söylediklerinin çeviriyor hissi uyandırıyor seslendirmeler oyuncuya adeta. Ancak Marco Polo’nun hazinesinin peşine düştüğümüz bu oyun serinin diğer oyunları gibi başarılı bir oyundur. İçinde Türklerin olduğu 10 oyun listesine alınan bu oyunu gönül rahatlığıyla alıp deneyebilirsiniz.

Splinter Cell Blaclist

İlk oyunun çıkışının ardından yaklaşık 19 sene geçmiş olan Splinter Cell serisi silahlı gizlilik (ajanlık) oyunları arasında en büyük serilerden biridir. Seri şu anlık bir ara vermiş gibi gözükse de fanları yeni bir yapımın yollarını gözlemektedir hala. 

Bu serinin Black List oyununda bazı bölümlerin İstanbul’da geçmesi oyunu içinde Türklerin olduğu 10 oyun listesine sokuyor. Kendinden önceki oyunlar gibi yine ana karakter olarak Sam Fisher’ı yönettiğimiz oyunda Amerika’ya saldırılar düzenleyen hain bir örgütü çökertmeye uğraşıyoruz. 

İstanbul’da ulaşmak istediğimiz kişilere doğru ilerlerken ya düşmanlarımıza görünmemeye uğraşıyor ya da silahımıza davranıp onları alt etmeye çabalıyoruz. Eğer oynayacak bir gizlilik oyunu arıyorsanız ve bu oyunu deneyimlemeniz mutlaka bir bakmanız önerilir.

Battlefield 1

 Savaş oyunu deyince aslında iki yapım akla gelir. Bunlardan biri Battlefield’dır. Muazzam büyüklükteki savaş alanlarında onlarca oyuncunun kapışmasına izin vermesi dolayısıyla multiplayer alanında da en büyük yapımlardan biridir. 

İçimde Türklerin bulunduğu 10 oyun listesine giren Battlefield 1 oyunu da en az serideki diğer oyunlar kadar başarılı bir oyundur. Oyun Birinci Dünya Savaşı zamanında geçmektedir. 

E tabi Cihan Harbi’ni konu aldığı için o zamanın Türk İmparatorluğu dahilindeki cepheler de oyunda yer almaktadır. Sina, Fao kalesi, Süveyş, Seddülbahir ve Alçıtepe gibi Osmanlı haritaları oyunda mevcuttur. 

Türkçe seslendirmelerin de yeteri kadar iyi olduğu oyunda bir düşmanı indirdiğinizde yanınızdaki silah arkadaşınızın “İyi atıştı gardaşım” gibi şeyler dediğini duyabilirsiniz. İngilizlerin sömürgelerinden topladığı işgalcileri Çanakkale’de denize dökmek veya belirli cephelerde gözünü petrol bürümüş emperyalistleri durdurmak istiyorsanız bu oyunu kesinlikle denemelisiniz.

Driver 3

 Zamanının bomba serisi Driver üçüncü oyununda bizi birkaç şehirle beraber İstanbul’a da götürmüştü. Tarzının genel olarak Gta oyunlarını söyleyebileceğimiz serinin yapımcısı üçüncü oyun için bekleyenlere çok büyük hayaller vaat etmişti. 

Grand Theft Auto serisiyle girdiği rekabette çok büyük yara alan serinin üçüncü oyunu maalesef oyuncuların çoğu tarafından beğenilmedi. Bunun ana sebebi de büyük ihtimalle oyunun aslında bitmemiş bir yapım olmasıydı. Oyuna çok büyük paralar döken ve büyük bir emek harcayan yapımcı ekip oyunu önce çıkarıp sonra toparlarız demişlerdi ama olmadı.

 Driver 3 ya da Driver İstanbul’a bizi getirdi ama o kadar baştan savma bir çalışma vardı ki ortada keşke gelmeseydik dedirtti bize. İçinde Türklerin Bulunduğu 10 oyun içine alınan bu oyunu belki de oyun işiyle uğraşmaya hevesli kişiler deneyerek hangi hataları yapmamaları gerektiğini kavrayabilir.

Dying Light

 Bu oyun çıkmadan önce yabancılar bir oyun çıkaracak ve o oyun Harran’da geçecek denseydi buna hiçbirimiz inanmazdı herhalde. Evet Dying Light oyunu Harran’da geçtiğini iddia ediyor ama gerçekçi bakarsak aslında oyunda bulunan şehrin Harran’la pek bir alakası yok. 

Yapımcı ekipten bazıları zaten bunu itiraf edip şehri tasarlarken İstanbul’dan ilham aldıklarını açıklamışlardı. Reis ve Gazi gibi isimlere sahip karakterle karşılaştığımız yapım aslında bir açık dünya zombili hayatta kalma oyunudur.

 Dying Light’ı diğer muadillerinden ayıran özelliğiyse parkur mekaniklerinin oyuna güzelce yedirilmesidir. Parkur yaparak zombi öldürebileceğiniz bu oyun çoğu kişi için hala oynanabilir durumdadır. İkinci oyununu oynamadan önce birinci oyunu oynayıp evrene giriş yapmanız çoğu kişi tarafından şiddetle önerilir.

Call of Duty Black Ops Cold War

Listenin başlarında Battlefield için savaş oyunu denince akla gelen iki oyundan biri ifadesi kullanılmıştı. İşte savaş oyunu deyince akla gelen ikinci oyun Call of Duty’dir. Call of Duty serisi de yapımcısı olarak suyu sıkılan serilerden biri olarak addedilebilir.

 Ancak Call of Duty firması hiçbir zaman oyuncu kitlesinden bir şey kaybetmemiştir. Soğuk savaş döneminde geçen bu oyunda bir bölümünde Trabzon’da Ruslara karşı bir operasyon düzenliyoruz.

 Her zaman Amerikalıların iyi onun düşmanlarının ise kötü olduğu Call of Duty evreninde kötü adamları tepelemeye çalışıyoruz. Oyun grafiksel ve mekaniksel olarak göz doldursa da singleplayer olarak oynanış süresinin aşırı kısa oluşu yüzünde eleştirilerin hedefi olmuştur. 

 İçinde Türklerin bulunduğu 10 oyun serisine girmeyi kesinlikle hak eden bu oyunu eğer sisteminiz yeterli ise kesinlikle denemeniz önerilir.

Europa Universales 4

Europa Universalis 4 oyunu 1444 tarihinde başlayan ve 1821 tarihinde son bulan büyük strateji oyunudur. Oyunda verilen aralık arasında istediğiniz tarihte başlayabilir, istediğiniz devleti yönetebilirsiniz. 

Osmanlı devletini veya mevcut diğer Türk beyliklerini alarak kendinize Anadolu merkezli büyük bir imparatorluk kurabilirsiniz. Oyun sizi hiçbir aşamada kısıtlamaz. İsterseniz tüm Avrupa’yı fethedip Roma’da ezan okutabilirsiniz. Ya da isterseniz yeni dünyada koloniler kurarak sömürgeci bir güç olabilirsiniz. İçinde Türklerin olduğu 10 oyun serisine giren EU4 oyunu hiçte yeni başlayanlara göre değildir.

 Çok fazla ayrıntıya sahip olan oyun çok uzun bir öğrenme sürecine sahiptir. Oyunu oynarken her adımıza dikkat edip diplomasiyi ise kesinlikle boşlamamanız gerekmektedir. Aksı taktirde etrafınızdaki tüm devletler size karşı bir koalisyon kurup sizin üzerinize yürüyebilirler.

Hearts of İron 4

 EU4 oyununun yapımcısın yaptığı diğer bir büyük strateji oyunudur Hearts of İron 4. Bu sefer bizi ikinci dünya savaşının hemen öncesinde bulunan dünyaya atar bizi oyun. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğindeki Türkiye’yi yönetebilirsiniz. 

Hangi şekil bir yönetimi benimseyeceğiniz ise size kalmış. İsterseniz “Dünyada barış” diyerek gerçekte de olduğu gibi ülkenizi savaştan uzak tutmaya çalışabilir, isterseniz de Savaşın iki tarafından birini seçerek savaşın dengelerini değiştirebilirsiniz. Osmanlıyı kurmak için uğraşabilir, ya da Tüm Türkleri birleştirerek Turan kurma hayalinizin peşinden koşabilirsiniz. 

Üretime ve askeri yönetime ağırlık veren oyun diplomasi alanında maalesef eksik aklıyor. Saatlerce haritaya bakmaktan sıkılmayan oyuncular için kesinlikle bir başyapıttır.

Total War: ATTİLA

 Total War ATTİLA aslında Türk adının ortaya çıkmasından çok daha önceki dönemleri konu alıyor. İçinde Türklerin olduğu 10 oyun listesindeki son oyun olan Total War Attila’nın aslında bu listeye alınmasının ana sebebi oyunun ana ekseninin tamamen bir Türk liderinin olmasıdır. 

EU4 ve HOI4 gibi olmasa da birçok farklı devleti yönetmemize imkan veren oyun Avrupa hunlarının yükseldiği ve Batı Roma‘nın çöktüğü dönemleri konu alıyor. Avrupa’yı Atilla önderliğinde kaosa sürükleyebileceğiniz oyun biraz eskimiş olsa da hala güncelliğini korumaktadır. Performans konularında bazı problemleri vardır ve yapımcı ekip bu problemleri bir türlü çözememiştir. Bundan dolayı sistemi iyi olan arkadaşlar için tavsiye edilir.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir